Шапката като аксесоар

Според Уикипедия първите данни за шапките датират още от дълбока древност. Шапката е била използвана не само като моден аксесоар, но и при различни церемонии, по религиозни причини или като защитен елемент.

В миналото шапките са били признак на социален статус и са служели за отличаване по националност, религиозна принадлежност или ранг. До средата на миналия век правилата на добрия тон изисквали джентълмените и дамите да не излизат на улицата без шапка, като мъжът е трябвало непременно да сваля своята при поздрав на улицата или влизайки в затворено помещение. За жените шапката е била и важен моден аксесоар. По това време те не са я сваляли в ресторанта, в църквата, в театъра, дори и на гости.

Днес обикновено използваме шапката, за да се предпазим от метеорологични условия, да скрием лицето си от слънцето или да усетим топлината на вълната върху главата си в студения зимен ден. За да я използвате като аксесоар, е добре да се съобразявате с мястото, на което отивате, личния си стил и формата на главата си. Разнообразието, формите, материите са изключителни и предоставят огромно поле за действие на въображението Ви.

Красивата шапка никога не излиза от мода. Размерите на шапките се определят чрез измерване на обиколката на главата на човек около 1.3 cm на ушите и след това разделяйки на π. Някои производители използват сантиметри, а други инчове. Някои шапки, като например бейзболната, имат променлив размер и могат да се нагласят по главата. Най-важното е да изберете модел шапка, който ще изрази индивидуалността Ви и ще Ви помогне да изглеждате още по-добре. Имайте предвид, че не всяка шапка отива на всеки, така че се спрете на тази, която ще акцентира върху личния Ви стил и ще Ви направи уникални.

One thought on “Шапката като аксесоар

Comments are closed.